Hur fungerar det med auktion?

När det kommer till auktioner har allmänheten en grunduppfattning om hur de fungerar tack vare TV eller film. I grund och botten sitter många människor i ett rum medan en snabbtalande man spottar ut siffror och pekar på människor runt om i rummet.

Efter en obestämd tid dunkar han med klubban och säger något i stil med "Såld! Till kvinnan med husdjurspåfågeln!” eller något sånt nonsens.

Det har varit kända auktionsfilmsscener i filmer, som att bjuda på en gyllene biljett i originalet Willy Wonka & chokladfabriken till öppningsscenen av Phantom of the Opera.

Medan vi tar allt i Hollywood med en nypa salt, är dessa scener korrekta skildringar av hur auktioner fungerar? Höjer folk verkligen auktionskort? Finns det en snabbtalande man där? Hur förstår folk honom?

Låt oss dra tillbaka gardinen och prata om hur auktioner verkligen fungerar.

Vad är en auktion?

Det krävs ingen konstexpert för att ta reda på detta, men en auktion är handlingen att köpa och sälja varor genom budgivningsprocessen.

Om du någonsin har köpt något på eBay, är det en bra skildring av grunderna för en auktion. Ett föremål kommer till försäljning och folk börjar bjuda på sådana föremål. För att vara toppbud måste du bjuda högre än föregående person.

Så småningom avslutas auktionen och högstbjudande får ta hem föremålet.

Auktioner finns för praktiskt taget alla föremål du kan tänka dig - hus, bilar, och smycken, antikviteter, konst, möbler, dekorativa föremål och mycket mer.

Auktionsprocessen

När det kommer till en auktion är det faktiskt många steg som händer innan alla kliver in i ett rum för att lägga sina bud.

Förhandsgranskningsperioden

Föremål är inte en överraskning för budgivare: alla vet vilka partier (aka föremål som säljs på auktion) som kommer att finnas där och öppna för budgivning.

Det är därför anbudsgivare tillåts kolla in föremålen i förväg. De kan titta på en varas skick, ta reda på vad öppningsbudet kan vara och få en allmän uppfattning om vad som kommer att finnas där.

Förhandsvisningsperioden kan äga rum dagen före auktionen, några dagar före eller till och med under timmarna fram till auktionen.

När anbudsgivare har bestämt sig för vilka föremål som lockar dem, måste de registrera sig hos auktionsförrättaren med hjälp av foto-ID och annan information.

Ja, det utesluter scenen där en slumpmässig budgivare kraschar in genom dörren för att bjuda över alla på ett visst föremål.

Auktionens början

Precis som allt annat har auktioner en bestämd tidpunkt när de är redo att börja.

För att markera starten på en auktion introducerar auktionsförrättaren villkoren för auktionen. När alla är redo kommer auktionsförrättarna att börja budgivningen med den första saken.

Så hoppar folk bara in med ett pris? Inte exakt.

Det beror på auktionen, men öppningspriset bestäms av auktionsförrättaren med säljarens godkännande. Auktionsförrättaren är inte någon slumpmässig värd utan en erfaren fackman som har konsulterat värderingsexperter i förväg.

De kommer att sätta vad de anser vara ett rimligt öppningspris.

På eBay och andra liknande sajter kan säljaren sätta priset. Detta kräver att säljaren gör sin forskning på vissa föremål. Även om de uppenbarligen är intresserade av att sälja sina varor för det högsta priset, måste de se till att sätta öppningsbudet till ett rimligt belopp för att säkerställa att folk bjuder kontinuerligt.

Den faktiska budgivningen

Okej, nu kommer vi till den spännande delen. Håller folk verkligen upp paddlar med siffror?

På en liveauktion med en livepublik, ja. Efter registrering registreras budgivare och tilldelas ett paddelnummer. Genom att helt enkelt höja paddeln under budgivningsprocessen, lägger de sitt bud på en vara till det pris som auktionsförrättaren ropar ut.

Budgivningen är officiellt över när auktionsförrättaren säger "Såld!" och avslutar budgivningen. Objektet tilldelas högstbjudande.

Finns det verkligen en snabbtalande kille?

Det beror på, vanligtvis för konst- och antikauktioner att publiken kan komma från hela världen, så om man talar tydligt och långsamt kommer alla budgivare att förstå auktionsförrättaren.

Auktionsförrättare är utbildade proffs som har utbildat sig för ett sådant evenemang. Lokala auktioner, jordbruksauktioner, lagerauktioner och fastighetsauktioner äger vanligtvis rum personligen och inte online så deras budgivare talar vanligtvis samma språk som auktionsförrättaren. I dessa fall kan de använda auktionssångerna som de har repeterat. De pratar inte snabbt (alias actionsång eller klapp) för att låta coola (även om de låter ganska coola) men deras tal är ett sätt att driva upp bud.

Om du lyssnar noga har många auktionsförrättare en viss kadens när de pratar, det är en rytmisk, monoton röst som uppmuntrar människor att delta i handlingen.

Vi uppmuntrar dig att gå och kolla in en video med några auktionsförrättare när de förklarar sitt hantverk och sätter igång det!

3 Jul 2023