Renoveringstips - behåll den gamla känslan

När man renoverar gamla hus gäller det att vara försiktig så man inte river ut husets själ tillsammans med gamla innerväggar och fönster. Men det betyder inte att man måste behålla saker som är omoderna och opraktiska. Som de fönster du ser på bilden till exempel. 

Det är vackert med gamla träfönster men särskilt praktiskt är det inte. De släpper ut massor av värme och de släpper samtidigt in kylan. Allt som oftast kan man även känna ett rätt kraftigt drag mellan karm och fönster också vilket aldrig är en bra sak. 

Trä är inte omodernt

När man byter fönster kan man välja moderna träfönster. De håller samma höga standard som andra moderna fönster men gör att husets karaktär och känsla inte blir allt för ändrad. En viss skillnad blir det naturligtvis då det inte går att få ett helt nytt treglasfönster att se ut som ett gammalt handgjort fönster från 1800-talet. 

Måste man byta fönster?

Nej, det måste man verkligen inte. Många väljer att behålla de gamla fönstren just för att hålla kvar husets utseende. Väljer man den vägen måste man dock vara medveten om att det kommer med en kostnad. Ett hus som har gamla fönster kan bli både 3 och 4 gånger dyrare att värma upp på vintern! 

med skenande elpriser så är det inte något positivt. Eldar man med egen ved så kanske det spelar mindre roll och är det en stuga man inte bor i året runt så kan man med fördel behålla de gamla fönstren på grund av deras charm. 

23 Sep 2021