Hur du värderar antikviteter som ett proffs

Kanske du ofta besöker loppisar i hopp om att fynda och hitta antikviteter som är värda mycket pengar? Men hur värderar man och hur vet man att något är värt pengar och att det inte bara är skräp?

Det finns flera faktorer att ta i beaktning när man ska besluta hur mycket antikviteter verkligen är värda. Om du ger det lite arbete, tålamod och efterforskning samt kollar riktlinjerna nedan så kan du lära dig att värdera antikviteter som ett proffs.

Hur är skicket?

En av de allra viktigaste faktorerna för att kunna värdera ett objekt rätt. Ju mer brister, desto mindre värt kommer objektet att vara. Ju fler flisor, sprickor, överdrivet slitage, fläckar och saknade delar, ju mindre pengar är det helt enkelt värt. Fundera även på skillnanden mellan en mindre repa eller betydande spricka

När en bedömning görs av ett föremål så brukar experter gärna titta på liknande saker. Genom att titta på hur mycket ett objekt har sålts för tidigare kan det ge en indikation på dess värde idag.

Gammal betyder inte alltid värdefull

Ett objekts värde ligger en hel del i hur efterfrågat objektet i sig är. Om det är ett objekt som ingen intresserar sig för att köpa, så spelar det ingen roll om den är 100 år eller 5 år. Sedan är det så att om det finns många exemplar av något, så sjunker även värdet på grund av det. Men har du något unikt, som kanske "bara" är från 70-talet så kan värdet öka. 

Sedan är det så att om du har sällsynta objekt, där delar saknas eller det är en spricka i det, så kan det ändå vara värt mycket pengar. Det eftersom att det är just sällsynt. 

Om du är osäker på hur du ska värdera dina föremål så finns det alltid experter att vända dig till!

28 Apr 2020