Lär dig slipa golv

Har du funderingar på att byta golv? Kolla först om det går att slipa istället! Det blir billigare, du behåller en del av husets karaktär och det är också helt rätt när det handlar om miljötänket. Alla måste börja fundera mer på återanvändning istället för att köpa nytt hela tiden. Golvslipning är en av de saker som bidrar till en bättre miljö - och det är rätt kul också. Vi tipsar om saker du ska tänka på för bästa resultat. 

Steg 1: Kolla golvet

Det första du måste gör är att kolla hur golvet ser ut. Har du en plastmatta idag? Lyft och kolla under, ibland finns det vackra trägolv där som gömts. För att se om ditt golv är lämpligt för golvslipning ska du kolla följande:

  • Material - Ett brädgolv är enklast att slipa och om du gör fel så går det att rädda. Även parkettgolv går att slipa men vi rekommenderar då att man vänder sig till en expert. Moderna klickgolv kan gå att slipa, men de är ofta väldigt tunna och om du slipar för länge så kommer du att göra hål i golvet. 
  • Tjocklek - Här är det främst parkett och tarkettliknande golv som behöver kollas. Finns det tillräckligt med material för att slipa och få ett bra resultat? 

Steg 2: Gör rent & provslipa

Se till att få bort all smuts från golvet. Om det är lackat eller har en annan ytbehandling så ska den tas bort innan du börjar slipa. Det finns olika medel för detta men oftast funkar det alldeles utmärkt med vatten och såpa och en grov borste. 

Innan du sätter igång med slipandet av hela golvet så bör du provslipa en liten del för att se hur det ser ut. Vissa golv kan se ut som de är slipbara men när man börjar så försvinner materialet och golvet blir fult. Genom att prova så slipper du den kallduschen. 

Steg 3: Dags att slipa golvet

Oavsett om du använder dig av en professionell slipmaskin eller sandpapper så är det mjuka och långa rörelser som gäller. Låt ALDRIG en maskin stå still på ett och samma ställe - det tar bara en sekund att slipa stora fula märken som är svåra att får bort. 

Om du aldrig har slipat ett golv förut så börja gärna med ett som inte är så synligt. I en garderob, på vinden eller i ett rum som inte används så ofta. Att få ett perfekt resultat kräver nämligen lite träning. 

5 Jan 2021