Om det är så att du köpt dig ett gammalt hus, som du tänker dig renovera, så kommer du att upptäcka en massa saker. Dels en massa spännande saker, dels att renovera, det kräver sin tid, pengar och att du kan en del. Dock är det ett perfekt läge att kunna sätta din egen prägel på huset och göra det så som du vill ha det.
Det kostar som sagt en del pengar att renovera, så låt saker och ting ta sin tid. Börja med att bo in dig ett par veckor innan du drar igång. Sedan, ta ett projekt i taget.
Anledningen att man köper ett gammalt hus med historia är ofta att man vill kunna bevara den gamla stilen och charmen. Det i kombination med att få in lite modernare saker. Du måste alltså inte ha kvar utedasset, mer än till prydnad. Det du kan spara i äldre hus är de ursprungliga golven, ha kvar stuckaturer i taken eller behålla en gammal tegelvägg.
Gamla hus är i olika skick så det gäller att se över vad du bör starta med. Är det rejält nedgånget kommer du behöva börja med lite tråkigare delar så som att att tilläggsisolera, byta ut fönster eller i värsta fall få bort fukt- och mögelangrepp. Därefter kan du börja med renoveringen av alla rummen.
Det bästa är om du är något så när händig, så att du kan göra mycket själv, utan att ta in hantverkare för alla delar. Dock är det ett måste då det handlar om el eller vvs. Kolla även av om du har vänner eller släkt som är händiga som kanske har möjlighet att hjälpa till.
Försök så långt det går att bevara charmen i det gamla huset, för det är ju ofta därför man satsar på ett äldre hus, istället för att bygga ett helt nytt.
För att efterlikna den ursprungliga stilen kan du gå på upptäcktsfärd i huset. Du kan mycket väl hitta ledtrådar om vilka tapeter huset en gång hade, eller hitta ett vackert parkettgolv inunder en ful laminatmatta. Det går även ofta att hitta användbar information hos såväl Riksarkivet och Lantmäteriet som hos Hembygdsföreningar och ibland även Länsmuseet.